Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Animax

 

 

 

Animax: Közép-európai Animax (korábban A+ / Anime+): egy MagyarországonRomániában,Szlovákiában, és Csehországban sugárzott televíziócsatorna esti és éjszakai sugárzással. Emellett 2010 folyamán készül az anyacég Lengyelországban egy 24 órás csatorna indítására. Magyarországon és Csehországban főként szinkronnal, míg a többi helyen felirattal sugároznak.Története [szerkesztés]

 

Története [szerkesztés]

A csatorna sugárzását 2004december 4-én kezdte meg A+ név alatt. Műsorideje aMinimax sávjában műsor zárást követően 20 órától kezdődött. Kezdő koncepciójába azanimék tartoztak, de műsorukban találhattunk amerikai és koprodukciós rajzfilmeket is.

2006szeptember 6-án a Sony Pictures Television International (SPTI) felvásárolta az A+ csatornát, és 2007 nyarán beépítette az Animax nevű nemzetközi csatornahálózatába, így át is nevezve az A+-t Animaxra. Az Animax 2007. július 2-án indult. Elérhetősége ugyanúgy este 8 és hajnal 2 között van a Minimax sávján. A csatornát jellemezte, hogy hétköznaponként eltérő műfajú blokkokba osztották a sorozatait. A blokkok eredeti kiosztása az alábbi volt.

Hétfő: Shounen Night.

Kedd: Sci-Fi Kedd.

Szerda: Shounen Night.

Csütörtök: Krimi Csütörtök.

Péntek: Romantikus Péntek.

A blokk-rendszer hivatott megtartani a csatorna változatosságát, azonban 2009-ben a "Conan, a detektív" olyan minimális nézettséget hozott a csatorna Krimi Csütörtökének, hogy a blokkját az amúgy legfőképp sikeres Shounen Night váltotta fel. A csatorna munkatársai azt nyilatkozták, hogy a Conan sorozat ismeretlen ideig szünetel, de első mozifilmje 2010 folyamán bemutatásra kerül. Ezt követően a műsor erősen Shounen orientálttá vált, melyben a változatosság kedvelőinek utolsó reménye a Sci-Fi Kedd és a Romantikus Péntek volt. A "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex" érkezése nagy hír volt, amit elsőképp a Music Television vetített Magyarországon, ezt követően került át az Animax Sci-Fi Keddjére. A nézettsége kultikus sorozat léte ellenére nem ért fel a csatorna Shounen sorozataival, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a sorozat nem az Animaxon (Animax-en) premierelt. Nézettsége okán egyelőre nem tervezik a Gits mozifilmek bemutatását. Az Animax egyik legnézettebb sorozata az InuYasha, ami az RTL Klub csatornán a 113. részig futott. Az Animax munkatársainak információi alapján az RTL Klub kivételesen olyan exkluzív vetítési jogot kapott a sorozat utolsó 63 részére, ami alapján ott kell előbb vetíteni. Azonban vélhetőleg a brutalitás miatt hagyták abba a nappali vetítést, és nem találnak megfelelő esti időpontot. Az Animaxon csupán a 2. adagra van jog, ami az 53. résztől a 104. részig terjed. Azonban azt is közzé tették, hogy 2011 során érkezik az "InuYasha: The Final Act" című 26 részes zárósorozat a csatornára. 2011. február közepén kiderült, hogy az RTL-esek lemondtak InuYashavégig leszinkronizált alapsorozatáról, így az Animax átvehetné a hiányzó anyagot, de a külföldi forgalmazóval kell tárgyalni, ráadásul már a Final Act-en dolgoztak. Jelenleg nem tudjuk, hogy mi lesz ebből az egész ügyből.

2009. júliusban a csatorna vezetősége külső benyomás hatására egy fontos döntést hozott, ami alapján általános/vegyes ifjúsági csatornává változott az Animax. A rajzfilmek mellett élőszereplős sorozatokkal bővítették a csatorna kínálatát. Ezek között volt a híres amerikai valóság-show, az Amazing Race, és a Zoom nevezetű néhány perces sztárhíradó. 2009. év szeptembere egy újabb fontos határkő az Animax történetében, ugyanis ettől kezdődően a csatorna eltávolította azokat a sorozatait, amelyek nem rendelkeztek magyar szinkronnal. Egyetlen kivétel volt a döntés alól: az Ayakashi Ayashi. Ezzel egyidőben a műsorstruktúra is megváltozott. 2010-ben élőszereplős filmsorozatok érkeztek, melyeket a csatorna társcsatornájától, az AXN-től vett át. Először a Reaper érkezett, másodszor "A vámpír, a vérfarkas, és a szellem". Alig telt kis időbe, hogy egy újabb változás állt be, aminek fejében minden hónap utolsó hétvégéjén egy-egy egész estés mozifilmet tűznek műsorra. Még szintén 2010-ben indult az Animax csatornák saját globális műsora, a Qube, ami zenei, sztáros, játékos, és mozis híreket, interjúkat osztott meg nézőivel. Az Animax több animesorozata is megfordul egyik társcsatornáján, az AXN Sci-Fi-n, ami külön animeblokkal is rendelkezik.

 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 240081
Hónap: 1946
Nap: 83