Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hellsing OVA ismertető

 Mi a kapcsolat a TV-s változat és az OVA között?
Mindkettő alapja Kouta Hirano "Hellsing" című mangája, ami 1997-2008-ig tartott, 10 kötetet számlálva. Csak később merült fel az anime gondolata, elsőnek egy 13 részes sorozat formájában, majd a mostani OVA változatként. Elsőnek volt ugyebár a 13 részes TV-s változat, egyszerűbb grafikával és más zenével, ami kb. a manga második kötetéig volt hű az eredetihez, utána más irányt vett (a részletekért lásd a sima "Hellsing" ismertetőt). De az írásom fő tárgya az OVA sorozat, amely az eredeti manga történetét több helyen is kiegészíti, köszönhetően Kouta Hirano közreműködésének, aki sokat segédkezett az OVA elkészítésében. Az alaptörténet egyszerű, nem akarom részletesen kifejteni, majd megismeritek.

A történet tömören:
A 20. század végén (egészen pontosan 1999-ben, tehát az ezredforduló idején) járunk a Földön, minden ugyanaz, mint a mi világunkban, leszámítva egy dolgot. Vannak természetfölötti lények, tehát vámpírok, ghoulok, stb. Ezek elpusztítására egy angol nemesi család vállalkozott, mégpedig a Hellsing család, mely meglepő hatékonysággal és sikerrel végzi a munkáját már száz éve... A siker titka? Majd meglátjátok! Tehát a szervezet tagjai és szolgálói a sorozat főszereplői, rájuk koncentrál leginkább a történet. Ezen kívül két nagy csoport is feltűnik a történetben: 

• A Millenium Group, amelynek eredete egészen a 2. világháborúig nyúlik vissza… A céljaikat senki sem ismeri, sőt, talán már a világ is elfelejtette őket.
• Az Iscariot XIII (amely a Vatikán titkos szervezete, s a pápa felügyelete alá tartozik) rend szintén vámpírok és más szörnyek elpusztításával foglalkozik, valamint az eretnekek megsemmisítésével. 

Most kifejthetném alaposabban a szereplőket, de úgy gondolom, hogy ez felesleges. Aki ismeri a sorozatot, annak felesleges bemutatni őket, míg aki nem, az inkább az animéből ismerje meg őket. Az mindenesetre elmondható, hogy minden szereplő telitalálat, ritkán látni ennyi izgalmas és érdekes karaktert! Mindenki megtalálja majd a kedvencét, ebben biztos vagyok.

Animáció, zene, hangulat röviden:
Minden téren felülmúlja a 13 részes sorozatot, sőt, ki lehet jelenteni, hogy az OVA tökéletesen visszaadja a manga hangulatát. Erre tehát nem lehet panasz. Az animáció egyre jobb lesz (természetesen már az első rész is jól van megcsinálva), s látható, hogy az animátorok megtettek mindent az adott részek elkészítésénél. Ennek köszönhetően egy minőségi adaptációt sikerült létrehozni, amely méltó a mangához. A szinkron fantasztikus (ezzel a TV-s változatban sem volt már gond), valamint Hirano Kouta személyes befolyása és ízlése is tükröződik (ennek köszönhetjük a néhol elborult zenéket és a fura animációkat). Én, mint elvakult Hellsing rajongó, maximálisan elégedett vagyok a készítők eddigi munkájával. Ez azért már jelent valamit, nem?^^ Egyetlen hibájának csak azt tartom a sorozatnak, hogy viszonylag sokat (kb. 5-6 hónap) kell várni a következő rész megjelenésig. De a végeredmény miatt én ezt korrektnek tartom.

Az egyes OVA részek hossza eddig így alakult:
Az OVA I. 50, az OVA II. 43, az OVA III. 47, az OVA IV. 57, míg az OVA V., VI., VII. része egyenként 42 percesek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a további részek milyen hosszúak lesznek. Mostanra nagyjából elmondható, hogy tartalmilag az adott számozású OVA a megfelelő számozású manga kötetet foglalja magában. Viszont több esetben is előfordult, hogy egy OVA rész nem fedte le az adott kötet eseményeit, vagy éppen ellenkezőleg, már az utána következő kötet cselekménye is beletartozott.

Most hol tart?
Eddig (2009. december 27.) 7 rész jelent meg, amelyből négyet szinkronizáltak le angolul. Egyelőre nincs hír arról, hogy a további részeket is kiadnák angol szinkronnal, de remélem, hogy folytatni fogják. Az internetes források szerint további 3-4 rész várható, amelyek közül az egyik valószínűleg a „Hellsing: The Dawn” történetét (amely a Hellsing előzménye / mellékszála) is be fogja mutatni.

Zárásképpen
Én úgy gondolom, hogy aki még nem ismeri a Hellsing univerzumot, annak az OVA megér egy próbát (persze előnyben van az, aki szereti a vámpíros témát vagy a sok akciót) vagy a mangát ismeri, de éppenséggel csalódott a TV-s változatban. Akinek tetszett a TV-s változat (nekem bejött, bár akkor még senki nem tudta, hogy lesz majd OVA is) és a mangát is olvasta, annak pedig kötelező!

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 322186
Hónap: 3299
Nap: 117