Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Manga fanoknak

  Manga

 

 

Gondolom, hallottátok már a kifejezést. A kifejezés jelentése szószerinti fordításban "véletlenszerű képek" vagy "vázlat" de mostanra a szótárakban is csak képregény címszóval vanKép feltüntetve. A szó kétkandzsiból, avagy kínai eredetű japán írásjegybőltevődik össze. Nagyjából hasonlítanak a nyugati  képregényekre. Amiben eltérnek az a szereplők kidolgozása, a történetük, és a hangulatuk, valamint jobbról balra kell őket olvasni. A japán képregényekben nagyobb hangsúly van az érzelmeken. Ezt több módon is próbálják kifejezni:
  • A nagy szemek...szokták mondani, hogy a szem a lélek tükre..a fejhez képest az aránytalanul nagy szemek sokkal több érzelmet képesek tükrözni, mint akármilyen más képregényben
  • A fejen megjelenő izzadtságcsepp: általában kínos helyzetet kívánnak kifejezni velük a rajzolók
  • Kicsi kereszt a fejen: Általában ingerültséget fejez ki.

Persze még nagyon sok ilyen kis "jelölés van" de talán ezek a leglényegesebbek.

A mangát mangarajzolok készítik...Elég logikusnak tűnik. Általában kézzel, de már némelyiket manapság számítógéppel is rajzolják. Általában többen dolgoznak egy manga elkészítésén.

 

Fajtái 

 

 

Shounen: a fiúsabb mangák, animék. Nem. Itt nincsenek pucér csajok, viszont akciójelenetek annál inkább. Kevés benne a romantika, de ez nem jelenti azt, hogy a lányok számára nem élvezhető. A legnevesebb mangák általában ebbe a műfajba tartoznak: "Naruto ", "Bleach ", "Inuyasha", hogy csak a legnépszerűbbeket emlitsem. Itthon még beszerezheted a "Ruróni Kensin"-t is!

Shoujo: ezek viszont már igazi lány-kötetek. Általában női mangaka rajzolja őket, "aki jobban tudja, mi kell a fiatal lányoknak". Nem minden esetben nyálas történetek; kellemes hangulatúak is lehetnek, amelyeket fiúknak is szívvel ajánlok. Shoujo manga az itthon megjelent "Princess Ai", vagy például a "Makrancos hercegnő".
Ennek alműfaja a Mahou Shoujo, a "Magical Girl” történetek(mágikus erővel bíró lányok). (Sailor Moon, Vadmacska kommandó)

Bishounen: olyan animék, mangák, amelyekben cuki, elegáns, szép fiúk szerepelnek.

Bishoujo: olyan animék, mangák, amikben gyönyörű lányok játsszák a főszerepet. Példa erre az "Aa! Megami-sama"

Seinen: hasonló a Shounen-hez, azt leszámitva, hogy ez idősebb fiúknak és férfiaknak készült, néhol szexuális tartalommal.

Josei: olyan anime, vagy manga, ami fiatal nőknek készül. Nos, ez az egyik legritkább műfaj.

Kodomo: ez a műfaj a kiskölyköket veszi célpontba-aranyos történetek, aranyos szereplőkkel.

Mecha: nos, a névből már sejthető, milyen különleges szereplői vannak ennek a műfajnak: klassz kis óriásrobotok! Főleg fiúknak ajánlom, de persze a lányok tetszését is elnyerheti, mint ahogy az a "Full Metal Panic!"-kal is megtörtént.

Sentai: ezekben a történetekben valamilyen szupercsapatok szerepelnek.

Moé: nagyon pajkos, nagyon cuki szereplőkkel megspékelt történetek.   

 

 

 

Ecchi: enyhe szexuális tartalommal rendelkező, vicces történetek. Csak semmi durvulás; egy-két csók, és lehulló ruhadarabnál többre ne számitsunk!^^ Hazánkban is megjelent ecchi a "Nyári srácok".

Hentai: na igen. Ez a durvább kategória. Szó szerint "perverz"-t jelent-ami nagyon is jellemző a műfajra. Szexjelenetek, hol csápos szörnyekkel, hol szimplán szerelmespárokkal. Hadd jegyezzem meg, hogy Japánban nem igazán használják ezt a kifejezést a műfajra; ott a "seijin" és az "eromanga" szavak használatosak.
Gyakorta esik meg, hogy a manga szóról rögtön ez a műfaj ugrik be az embereknek-teljesen jogtalanul. Ez olyan, mintha minden filmre azt mondanám, hogy pornó (na még csak az hiányozna…-.-’) Ha hentaira vágysz, már itthon is beszerezheted a "Pirontan" kötetét, szintén Otsuka Hiroki jóvoltából.

Yaoi: ha már úgyis a perverzeket kezdtük el tárgyalni…
A Yaoi igencsak érdekes műfaj. A lányok egyik kedvence, a fiúk azonban nem igazán vannak oda érte, nem csoda, hisz ez a műfaj testesiti meg a "boys love"-t, vagyis a fiúszerelmet. Ezekben a történetekben írtó cuki pasik vannak, gyakran már inkább lányra hasonlítanak. Ritka az olyan Yaoi, amiben túlteng a szextéma, bár eleinte nagyon durva jelenetek is voltak benne. Ma már érzelmesebbek, elgondolkodtatóbbak ezek a sorozatok, amelyekre Japánban ma már nagyon ritkán használják a "Yaoi" szót, amelyet leváltott a "boys love" kifejezés. Itt is megtalálhatunk durvább, és kevésbé durvább történeteket, a középútra példa a "Color" című, két fiatal művész kapcsolatát bemutató manga.

Yuri: és akkor most kedvezzünk a fiúknak! Ez a műfaj a lány-lány szerelemmel foglalkozik, köznapi néven a leszbikusokkal. De attól még neked tetszhet; itt is két kategóriát különböztetünk meg: egy érzelmesebb fajtát -ezt még a lányok is el szokták viselni- és egy vadabbat; ez inkább a férfiolvasóknak, illetve nézőknek készült.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 240073
Hónap: 1946
Nap: 85