Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sushi recept

 

Sushi (maki, nagy maki és kifordított sushi) recept

 

 • algalap
 • 1 db uborka
 • 1 db kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
 • 1 bögre (3 dl) rizs (mindegy milyen, kivéve gyorsrizs)
 • wasabi (zöld vízitorma)
 • 1 zacskó surimi (rákhús imitáció)
 • sushi tekerő bambuszgyékény
 • napraforgó ola

  elkészítés 

  1. Feltesszük főni a rizst durván kétszeres mennyiségű, enyhén sózott vízzel (az a lényeg, hogy ragacsosra főzzük).
  2. Amíg fő a rizs, előkészítjük a hozzávalókat. Néhány algalapot széltében kettévágunk a kicsi maki tekercseknek. Összehajtjuk, és a hajtás mentén elfelezzük ollóval.
  3. Az uborkából algalap szélességű, 0,5 cm vastag csíkot vágunk.
  4. A paprikát 0,5 cm-es csíkokra vágjuk.
  5. A surimit meleg serpenyőben, cseppnyi olajon megforgatjuk mindkét oldalán 1-2 percig, és néhányat hosszában félbevágunk a kicsi maki tekercseknek.
  6. Előkészítünk egy tálban tiszta vizet, amelyben majd a kezünket tudjuk nedvesíteni.
  7. Ha megfőtt a rizs, kiterítjük egy tálcára kihűlni.
  8. A munkalapra kiterítjük a bambusztekerőt (sima fele nézzen felénk, ha van csomózott vége, az legyen távolabb). A tekerő felénk eső szélére fektetjük az algalapot.
  9. A maki sushi elkészítéséhez mindkét oldalon a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy alul és oldalt a lap széléig érjen, felül kb. 1,5 cm kimaradjon (a képen kicsi maki tekercshez elfelezett algalap látható).
  10. Kitöltjük rizzsel a két széle között, enyhén lenyomkodjuk és középre helyezzük a "tölteléket" (ha az surimi, akkor a hosszában félbevágottat tegyük bele, mivel ez vékony tekercs).
  11. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, majd a felhajtott bambuszt megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  12. A bambuszt kiterítjük, a közelebb eső részhez húzzuk a tekercset, feltekerjük a bambuszt köré, és picit megnyomkodjuk végig a hengert, kitekerjük a bambuszt, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
  13. A nagy maki sushi elkészítéséhez ugyanúgy készül, mint a kicsi (felezett algalapos), csak az egész algalapot felhasználjuk, tehát az egész algalapot beborítjuk rizzsel (felül kihagyva a kb. 1,5 cm-t), és több tölteléket teszünk bele (pl. surimi, paprika, uborka, vékony csík wasabi - ezzel csak óvatosan :-), a mai cseppnyi adagtól is sírtunk).
  14. A kifordított maki sushihoz a megnedvesített kezünkkel falat képezve leterítünk rizst úgy, hogy minden oldalán a lap széléig érjen. Leterítjük frissen tartó fóliával, és megfordítjuk, ez lesz a külső része.
  15. A közelebb eső bambusz szélhez igazítjuk, és szintén nedves kézzel falat képezve leterítjük a rizst úgy, hogy ezen oldalon kihagyjuk felül a 1,5 cm-es részt, majd rátesszük a tölteléket (mivel ez vastag tekercs, mehet mindenből).
  16. A hozzánk közelebb eső éltől, a tölteléket lefogva, szorosan feltekerjük úgy, hogy a fóliát fokozatosan felhúzzuk, majd a szabadon hagyott részen végighúzzuk a vizes ujjunkat, és a felhajtott bambuszt és fóliát megemelve a benedvesített részre rágörgetjük a tekercset.
  17. A fólia két végét szorosan összetekerjük, a kiterített bambusz közelebbi szélére húzzuk a tekercset, szorosan betekerjük, és picit megnyomkodjuk végig a hengert.
  18. Kitekerjük a bambuszt, a fóliát, és kész. Felszeleteljük kb. 1 cm-es korongokra.
 
 

 

ProfilképUtolsó kép


FacebookArchívum

Naptár
<< Április / 2021 >>


Statisztika

Online: 4
Összes: 240081
Hónap: 1947
Nap: 83